Nog niet alle contractinformatie van 2016 bekend

Met een aantal zorgaanbieders zijn wij nog in gesprek over het contract voor 2016. Er komen dus nog zeker gecontracteerde zorgaanbieders bij. We passen de informatie in Vergelijk en Kies wekelijks aan. Laatste update: 25 november.

​Vind eenvoudig een goede zorgaanbieder

Wilt u weten bij welke zorgaanbieder u op basis van uw zorgverzekering terechtkunt? Kijk dan met welke zorgaanbieders bij u de buurt wij een contract hebben. En voor welke zorg. Hebt u met spoed zorg nodig? Dan kunt u gewoon terecht bij de dichtstbijzijnde zorgaanbieder.

Inkoop van zorg

De zorg in Nederland is goed, maar er zijn verschillen tussen zorgaanbieders. Omdat we willen dat u goede zorg krijgt, gaan we elk jaar met zorgaanbieders in gesprek. We maken samen met hen afspraken over de zorg. Bijvoorbeeld over hoe snel u een behandeling kunt krijgen en wat een behandeling kost. Deze afspraken leggen we vast in een contract.

Normen van beroepsgroepen.

Wij kijken bij het sluiten van een contract naar de normen van beroepsgroepen. Een beroepsgroep is bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. Beroepsgroepen bepalen voor verschillende behandelingen normen voor samenwerking, prijzen, kwaliteit en service. 

Aantal operaties

Een voorbeeld van zo’n norm is het aantal operaties dat een ziekenhuis per jaar uitvoert. Vaker een operatie uitvoeren, betekent meer ervaring. Dus een grotere kans dat de operatie in een keer goed gaat.

Zorgvernieuwing

Ook zetten wij ons samen met de zorgaanbieders in voor vernieuwingen in de zorg. Want vernieuwende ideeën dragen bij aan betere, toegankelijkere en betaalbaardere zorg. En dat vinden wij belangrijk.

Omzetplafond

Wij maken met bepaalde zorgaanbieders afspraken over de hoeveelheid zorg die een zorgaanbieder per jaar mag verlenen. Dit noemen we een omzetplafond. Zo’n omzetplafond geldt voor instellingen die generalistische basis GGZ verlenen, ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra.

Het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ons en de andere zorgverzekeraars de taak gegeven om zorgkosten beheersbaar te houden. Door een omzetplafond in te stellen, houden we de zorgkosten in Nederland in de hand. Daarnaast willen we zorgaanbieders stimuleren om de zorg zo efficiënt mogelijk te organiseren. Want het is belangrijk dat zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft.

Kunt u niet terecht bij de zorgaanbieder van uw voorkeur? Neem dan contact op met Unive Zorgadvies en bemiddeling via telefoonnummer 088-131 16 17. Wij bekijken dan samen met u de mogelijkheden.

​Waardeer uw zorgaanbieder

Hebt u een goede of een minder goede ervaring met een zorgaanbieder? Deel dan uw ervaring. Zoek uw zorgaanbieder op in Vergelijk en Kies en laat een waardering achter. U helpt hiermee ook andere verzekerden bij het maken van hun keuze. Bedankt!

Informatie voor zorgaanbieders

Bent u een zorgaanbieder? En ziet u dat uw contactgegevens niet kloppen? Geef dit dan door aan Vektis. Staat uw wijziging na 5 weken nog niet in Vergelijk en Kies? En wel in Vektis? Neem dan contact op met onze afdeling Contractmanagement via contractmanagement.info@vgz.nl.​ 

Veelgestelde vragen

Waarom hebben jullie nog niet alle ziekenhuizen gecontracteerd?

We zijn druk in gesprek met alle ziekenhuizen. We hebben echter geconstateerd dat dezelfde behandeling in het ene ziekenhuis soms twee keer zo duur is als in het andere ziekenhuis. Voor onze verzekerden hebben deze hoge prijzen tot gevolg dat zij geconfronteerd worden met hogere rekeningen - veel behandelingen vallen immers binnen het eigen risico – en met hogere premies. Daarom nemen we hier extra tijd voor. Wij streven ernaar om met alle ziekenhuizen afspraken te maken.

Ik ben dit jaar gestart met een behandeling, maar mijn ziekenhuis heeft volgend jaar geen contract meer. Wat nu?

Geen zorgen. U kunt uw behandeling gewoon afmaken bij dit ziekenhuis. Is uw behandeling vorig jaar gestart en loopt de behandeling (Diagnose Behandeling Combinatie) ook in dit jaar door? Dan vergoeden wij gewoon de kosten van het vervolg van deze behandeling.